Een huis huren

Iedereen die ooit een huis heeft gehuurd, weet hoe stressvol en vervelend dat proces is. Wanneer je daar een wereldwijd gezondheidsprobleem aan toevoegt, krijgt het een heel andere betekenis. De coronavirus epidemie heeft de wereld in verwarring gebracht, inclusief onroerend goed en de huurmarkt. Als je een nieuwe huurder bent, heb je waarschijnlijk een heleboel vragen, met veiligheid en gezondheid bovenaan de lijst.

“Verhuurders en vastgoedbeheerders in het algemeen zijn nogal bezorgd over COVID-19,” zegt Danny Hardeman, hoofd van de Texas Realtors® Leasing and Property Management Committee.

Zowel verhuurders als huidige en toekomstige huurders zijn gedwongen zich aan te passen aan een nieuwe manier van leven en doen als gevolg van het unieke coronavirus. De professionals geven antwoord op de meest gestelde vragen door huurders vandaag.

Moet ik nu al huur betalen als ik mijn baan verlies?

Sinds het coronavirus tot pandemie werd uitgeroepen, zijn er meer dan 40 miljoen werkloosheidsclaims ingediend. Maar de huur moet wel betaald worden.

Connaé Pisani, hoofdmakelaar voor National Real Estate Management Group in Grosse Pointe Park, MI, zegt: “Van een huurder wordt verwacht dat hij huur betaalt volgens de voorwaarden van zijn contract.” “Er kunnen echter bepaalde uitzonderingen worden gemaakt, en deze gevallen worden van geval tot geval aangepakt met instemming van de eigenaar van het pand. In principe geldt dat als een huurder de financiële middelen heeft om zijn huur te betalen, hij dat ook moet doen.”

Blijven communiceren met je huisbaas is volgens Hardeman van cruciaal belang, vooral nu.

“Hoewel er uitzonderingen zijn, werkt de overgrote meerderheid van de verhuurders en vastgoedbeheerders actief samen met huurders om betalingsplannen uit te voeren en ook huurders met essentiële opties voor huurhulp te geven in deze moeilijke tijden,” voegt Hardeman eraan toe.

Kan mijn huisbaas mij verwijderen, of zijn er waarborgen voor huurders in het geval van een pandemie?
Op 27 maart 2020 werd de CARES-wet (Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security) ondertekend om financiële bijstand te verlenen aan bedrijven en personen die getroffen zijn door de pandemie van het coronavirus. De wet voorziet in een uitzettingsmoratorium van 120 dagen (vanaf 27 maart 2020) voor huurders die wonen in een “gedekte woning”, die wordt gedefinieerd als:

Deelneemt aan een huisvestingsprogramma zoals gespecificeerd onder de Violence Against Women Act van 1994, sectie 41411(a).
Deelneemt aan Sectie 542 van de Housing Act van 1949’s landelijk huisvestings voucher programma.
Heeft een door de overheid gesteunde hypotheeklening of een door de overheid gesteunde meergezinshypotheeklening.
Verhuurders mogen tijdens de surseanceperiode geen boetes opleggen voor het niet betalen van huur.

“Na het verstrijken van het CARES-wet-moratorium op 25 juli 2020 moeten verhuurders huurders een opzegtermijn van 30 dagen geven om het pand te verlaten voordat ze een ontruimingszaak aanspannen”, legt Hardeman uit. “Bovendien zijn er staats- en provincie-specifieke moratoria van kracht.”

Als hun huisbaas om uitstel van betaling van de hypotheek heeft gevraagd, kunnen huurders die in een meergezinswoning wonen met een door de federale overheid gesteunde hypotheeklening niet worden uitgezet wegens het niet betalen van huur of het in rekening brengen van achterstallige kosten.

Hoe kom ik te weten of ik beschermd ben door het federale uitzettingsmoratorium?

De Federal National Mortgage Association, of Fannie Mae, en de Federal Home Loan Mortgage Corporation, of Freddie Mac, hebben onlinetools ontwikkeld om huurders te helpen uitzoeken of zij onder de CARES Act vallen. De websites van Fannie Mae en Freddie Mac zijn respectievelijk hier en hier te vinden.

Wat is de beste manier om erachter te komen of mijn staat een uitzettingsmoratorium heeft afgekondigd?
Neem contact op met uw plaatselijke huisvestingsautoriteit, of zoek de naam van uw stad of provincie op plus “uitzettingsmoratorium” online.

Een lijst van staatsmoratoria en huisvestingsmaatregelen met betrekking tot COVID-19 is samengesteld door het National Consumer Law Center. Scroll naar beneden om te zien welke maatregelen uw staat heeft genomen.

Zijn er op dit moment rondleidingen door appartementen?

Fysiek rondlopen in een huis of appartement om het te inspecteren is nu riskanter dan het ooit is geweest, maar het is nog steeds mogelijk – met de nodige voorzichtigheid.

“Het hebben van een in-persoon tonen kan nog steeds een veilige keuze zijn met de juiste sociale afstand, maskers, en handdesinfectie,” zegt Sarah Stinson, een woordvoerder van TurboTenant.

“In-person appartement bezoeken zijn nu toegestaan, maar bezettingsbeperkingen zijn van toepassing,” legt Pisani uit. “Voorlopig zullen we geen open huizen of bezichtigingen in grote groepen houden.”

Moet ik een huis huren zonder het eerst te zien?

Een huis huren zonder het te zien is geen nieuw idee, maar het is ook niet ideaal. Gelukkig zijn er een aantal internetoplossingen die u een reëel idee geven van de huurwoning.

Foto’s, rondleidingen op internet en virtuele rondleidingen via FaceTime of Zoom zijn de beste manier om de woning persoonlijk te zien en geven u een idee van de indeling en faciliteiten.

Wees ook niet huiverig om de persoon te bestoken met vragen. De beste manier om een woning te leren kennen, is volgens Stinson om een relatie op te bouwen met je toekomstige huisbaas.

Toekomstige huurders kunnen ook proberen te praten met een huidige of voormalige bewoner om te zien of het huis een goede pasvorm voor hen is, volgens haar. Ze stelt voor om, indien mogelijk, ter plaatse te gaan kijken om een idee te krijgen van de buurt.

Is het voor mij mogelijk om alle relevante documenten online in te vullen?

Ondanks het feit dat veel verhuurders en vastgoedbeheerders het huren en betalen van huur papierloos hebben gemaakt, heeft de pandemie late adopters ertoe aangezet om technologie te omarmen en hun papierwerk volledig online over te brengen.

“Een aanrakingsloze leaseprocedure is echt iets van deze tijd,” zegt Bob Preston, president en makelaar/eigenaar van North County Property Group in Del Mar, Californië.

Potentiële huurders kunnen online een huuraanvraag indienen en hun huurovereenkomst elektronisch laten ondertekenen, aldus Preston.

Is het mogelijk om nu te verhuizen?

Hoewel veel steden en staten beperkingen hebben opgelegd aan welke bedrijven in deze periode kunnen opereren, wordt verhuizen beschouwd als een noodzakelijke dienst. De mogelijkheid om een firma in te huren die ervoor zorgt dat uw verhuizing veilig en snel verloopt, is van cruciaal belang omdat verhuisdata vaak niet onderhandelbaar zijn. Als gevolg daarvan blijven verhuisbedrijven in het hele land actief.

Moet ik mijn verhuizing uitstellen vanwege de pandemie?

Het lijkt misschien niet het beste moment om te verhuizen tijdens een pandemie, maar als het moet, is het mogelijk.

“Er is geen reden tot uitstel als de juiste veiligheidsmaatregelen worden genomen en internethulpmiddelen worden gebruikt om te helpen bij het proces,” zegt Stinson. “Tenzij een huurdersgebied natuurlijk beperkingen heeft.”

Volgens Hardeman moet het afwegen van de voor- en nadelen van verhuizen tijdens een pandemie een persoonlijke beslissing zijn.

Welk effect heeft het coronavirus gehad op de huurprijzen?

Volgens Sheryl Jenks, een gediplomeerd makelaar bij Douglas Elliman Real Estate in Sayville, NY, heeft het coronavirus, hoewel het per staat verschilt, weinig invloed gehad op de huurprijzen op lange termijn.

Volgens haar is de vraag naar kortetermijnverhuur drastisch gestegen omdat stadsbewoners meer ruimte en buitenlocaties willen om in te schuilen.

Worden er door residentiële gebouwen veiligheidsmaatregelen genomen om huurders te beschermen tegen COVID-19?
De meeste huisbazen en vastgoedbeheerders hebben snel gehandeld om huurders te beschermen tegen de verspreiding van COVID-19.

“Verhuurders hebben de volgende maatregelen genomen om de veiligheid van hun huurders te waarborgen: handwasstations, frequentere schoonmaak van gemeenschappelijke ruimtes en tijdelijke sluiting van sommige gemeenschappelijke faciliteiten zoals zwembaden en sportscholen”, aldus Stinson.